Покрајински одбор СПС Војводина
ЖЕНЕ НИСУ КВОТА И СТАТИСТИКА, ВЕЋ ВЕЛИКА СНАГА И ЕНЕРГИЈА СПС-а

ЖЕНЕ НИСУ КВОТА И СТАТИСТИКА, ВЕЋ ВЕЛИКА СНАГА И ЕНЕРГИЈА СПС-а

04/06/2018

На другој изборној Скупштини Форума жена у Војводини, одржаној 3. jуна 2018. године у Новом Саду, за председницу Форума жена у Војводини изабрана је Александра Ђанковић. Нова председница има 31 годину, по струци је мастер економиста и актуелна потпредседница Скупштине АПВ. Изабране су и три потпредседнице – Жељка Милошевић, Јелена Лопушина и Николина Брдар-Воркапић, као и 11 чланица Председништва Форума жена у Војводини. То су: мр Светлана Бабић (Житиште), доц. др Мирка Лукић Шаркановић (Нови Сад), проф. др Бранислава Белић (Нови Сад), др Татјана Покушевски (Нови Сад), Бранка Велимировић (Сремска Митровица), Весна Драгојерац (Панчево), Александра Врсајковић (Србобран), Јована Јањић (Темерин), Нађа Вукмировић (Суботица), Слађана Мијаиловић (Пландиште) и Мила Сузић (Врбас)

Форум жена, уз Савет социјалистичке омладине, посебан је облик деловања у Социјалистичкој партији Србије чији је основни задатак да ради на афирмацији заштите права жена, породицеи родне равноправности, као и професионалност, хуманост и посвећеност програмским циљевима СПС-а.

Жене из Покрајинске организације СПС у Војводини, усвојиле су на Скупштини и План активности, а посебну подршку у пуном амфитеатру Спортског и пословног центра Војводине добиле су од председнице ФОЖ СПС проф. др Славице Ђукић Дејановић, потпредседника СПС-а и министра енергетике и рударства у Влади Србије Александра Антића и домаћина, председника Покрајинског одбора СПС Душана Бајатовића.

„Емоције су оно чиме се ми разликујемо помало и од наших другова уСоцијалистичкој партији, иако имамо њихову пуну подршку. Ми смо та снага која ће радити на остваривању циљева одрживог развоја, на нултој толеранцији на насиље, на бесплатном основном образовању, на обавезном средњошколском образовању, на томе да је здравље доступно свима. Ми ћемо најбоље показати шта нама значи Косово и Метохија и економска стабилност наше земље, како до бољег запошљавања, како успешно водити борбу против сиромаштва. Оне послове које не знамо, ми смо спремне да научимо. Зато радите на продубљивању наше сарадње на свим нивоима, да нас буде више на изборним листама и до победе“, истакла је у свом обраћању председница ФОЖ СПС-а проф. др Славица Ђукић Дејановић.

Обраћајући се својим другарицама у Војводини потпредседник Главног одбора СПС и републички министар енергетике и рударства Александар Антић истакао је да се непрестано бори да улога жена буде што значајнија. „Противим се томе да будете статистика, квота, јер сте показале на свим значајним местима, такво је моје искуство, да сте суштина, да нас као партију нигде нисте обрукале и зато вам треба дати широк простор да наставите да се развијате као стуб Социјалистичке партије Србије, као наша велика снага и енергија“, истакао је потпредседник Антић.

Поздрављајући жене – делегате и гошће, али и наше присутне другове, међу којима много младих на Скупштини Форума жена у Војводини, председник ПО СПС у Војводини Душан Бајатовић је нагласио да све статистике које се праве о партијским активностима говоре да су жене оданије, пожртвованије, толерантније у свему, не само у политици. „Важи оно да вам је једини сигуран и мрави пријатељ мајка, а то сте ви. Мислим да ће ово данас бити добро, да ће бити јединствено. Желим да најавим да ћемо ускоро имати и седницу Покрајинског одбораи да ћемо припреме за Конгрес наше партије који је најављен за децембар, искористити за једну велику ревитализацију Покрајинске организације, не само кадровску, већ и методолошку и организациону, како бисмо се припремили за све активности које нас чекају, пре свега изборне, али и за политичку акцију и боље оспособљавање СПС-а, после свега што смо преживели. У СПС-у мора да се деси једна мала генерацијска промена и зато ћемо у кадровској обнови посебно место наћи за вас, наше другарице и за младе. Желим вам успешан рад данас и најављујем велику офанзиву унутар наших редова у сређивању стања у Покрајинској организацији СПС у Војводини“, поручио је председник Душан Бајатовић.

Захваљујући на указаном поверењу новоизабрана председница ФОЖу Војводини Александра Ђанковић је истакла: „Данас смо зановили руководство Форума жена у Војводини и представили нова лица жена у нашој партији, јер је значајној већини наших чланица први пут дата шанса да обављају важне политичке задатке. Просек у нашем Председништву је 41 година. То су образоване, елоквентне жене, остварене у својим професијама – професорица на факултету, чланица Академије медицине, директорице, учитељице, доценткиње, магистарка педагошких наука, оне које брину о нашем здрављу, али и оне које су врло стручне у области финансија, права. Поред тога, оне су и мајке, супруге, будуће мајке за који дан, ћерке и сестре. Наш најважнији задатак је партијски рад – да ојачамо мрежу и организујемо форуме жена на свим нивоима од месних до градских организација. Други важан задатак је да активно учествујемо у политичком и јавном животу“. Представљајући чланице Председништва Форума жена у Војводини, председница Александра Ђанковић је истакла да су све оне способне да одговоре најсложенијим задацима. Многе од њих сада су први пут добиле шансу да буду на местима одлучивања.

„Социјалистичка партија Србије овим избором показала је да је имала, да има данас и да ће увек имати стручне, способне, професионалне и својој партији посвећене жене које су по свим важећим критеријумима спремне да преузму све одговорне послове у привреди, у држави и у Социјалистичкој партији Србије“, истакла је председница ФОЖ у Војводини Александра Ђанковић, уз захвалност досадашњој председници Весни Бјелић Француски ичланицама Председништва ФОЖ у Војводини у претходном мандату.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

ПО СПС У ВОЈВОДИНИ