Покрајински одбор СПС Војводина
У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ ОДРЖАН ПОМЕН  СТРАДАЛИМА У „ОЛУЈИ“

У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ ОДРЖАН ПОМЕН СТРАДАЛИМА У „ОЛУЈИ“

05/08/2018

На бачкопаланачкој „Тиквари“ 4. августа 2018. године одржан је комеморативни скуп и парастос страдалима у војно-полицијској акцији коју је спровела Хрватска над српским цивилима 1995. године. У овој стравичној акцији која је представљала етничко чишћење за које нико није одговарао, прогнано је око 250 хиљада Срба (углавном цивила, жена и деце) који су живели у Хватској, а убијено је, или се воде као нестали око две и по хиљаде. Четрвти пут у помену заједно учествују Република Српска и Србија, те су на скупу били присутни председници и чланови обеју влада, припадници војске као и Срби и њихови политички представници из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске.

Као и до сада, чланови Социјалистичке партије Србије из целе Војводине присуствовали су скупу.

Парастос је служио патријарх српски Иринеј. Он је истакао да се ова трагедија ничим не може оправдати и рекао да се и данас, после 23 године питамо шта је био мотив да хришћани дигну руку на своју браћу хришћане са којима су дуго делили исто поднебље и да ли је зло могло бити заустављено. „Не треба да заборавимо злочин, али смо позвани да опростимо и да учинимо све да се никада и нигде он не понови“, рекао је патријарх Иринеј.

Јелена Кнежевић,девојка која је била у колони, описала је са пуно емоција сећања девојчице, страх и немоћ и вечну тугу за оцем који је погинуо, страхоте бомбардовања на Петровачкој цести. Свој нови дом њени мајка, сестра, брат и она нашли су у Бачкој Паланци. „Овде смо прихваћени раширених руку, пригрљени и вољени“, рекла је Јелена.

Председник Републике Српске Милорад Додик обратио се присутнима најпре уз захвалност државном врху Србије који је пре пет година прекинуо ћутање и одлучио да се обележава овај дан сећања на погром Срба, јер је до тада, како је рекао, изгледало да је све заборављено. „Тражим сваки пут разлог да разумем шта се десило нашем народу и не видим разлику између политике НДХ и политике власти у Хрватској која је осмислила и спровела „Олују“. Једино што знам јесте да нема правде тамо где зличинац дели правду. Хвала Србији што је увек наше уточиште.И данас је Србија нешто у шта ми гледамо, данас српски народ може да каже да поред страдања, у свом националном, политичком и државном смислу има две важне ствари, а то су Србија и Српска, која оличава слободу српског народа“, рекао је Милорад Додик.

Председник Србије Александар Вучић је рекао:“Србија се мења. Србија, која јако дуго није схватала да трагедије не почињу када се не разумеју речи, него када се не разуме ћутња. И ту ћутњу, тешку ћутњу свог народа, својих Крајишника, нисмо разумели, превише дуго, готово пуних 18 година.И ћутали смо на ту ћутњу, плашећи се да кажемо ништа друго, него оно што јесте.Нисмо смели да кажемо, "злочин". Ни да кажемо, "погром". Ни да кажемо, "чишћење". Ни, "истребљење", "убијање", "силовање", "паљење", "пљачкање". Данас, смемо. Данас је Србија, у име својих, проговорила.Данас Србија говори у име свих Крајишника.Без трунке мржње, без позива на освету, без жеље за било чим другим осим за истином, и елементарном правдом. Више никада никаквих Олуја, за Србе, зато што су Срби, неће бити.То је моја порука Србима и свима другима.

Председник Вучић је истакао и да су Срби у Хрватској, Личани, Кордунаши, Далматинци, дали Хрватској много, али су још више дали Србији. „Срби, Крајишници, донели су овде, у своју кућу, сав свој таленат, марљивост, сву генијалност тог крша у коме су рођени и који те тера на велика достигнућа.Хвала вам, драги пријатељи, што сте се окупили у до сада највећем броју, да одамо почаст убијеним и прогнаним Крајишницима“, рекао је у свом обраћању председник Вучић