Покрајински одбор СПС Војводина
СПС У ВОЈВОДИНИ ЈЕДИНСТВЕНО : ИВИЦА ДАЧИЋ КАНДИДАТ ЗА ПРЕДСЕДНИКА

СПС У ВОЈВОДИНИ ЈЕДИНСТВЕНО : ИВИЦА ДАЧИЋ КАНДИДАТ ЗА ПРЕДСЕДНИКА

13/12/2018

Ово је одлука Десете конференције Покрајинске организације СПС у Војводини која је одржана 13. децембра 2018. године у конгресном центру „Мастер“ на Новосадском сајму. Све општинске и градске организације СПС у Војводини на својим конференцијама предложиле су Ивицу Дачића, досадашњег председника Социјалистичке партије Србије поново за председника. Овај предлог, уз предлоге за чланове органа СПС које бира Конгрес (Главни одбор, Статутарну комисију и Надзорни одбор) које су делегати Покрајинске конференције данас објединили, биће упућен Одбору за припрему Десетог конгреса СПС који је заказан за 22. децембар.

Делегати су одлучили да о конгресним документима ставове заузме Покрајински одбор СПС у Војводини, о томе упозна делегате из ВојводинеДесетог конгреса из Војводине

Данашњој конференцији, без обзира на то што је радни дан, присуствовало је више од хиљаду делегата и гостију међу којима председник СПС Ивица Дачић, потпредседници др Предраг Марковић и Бранко Ружић, чланови Председништва СПС, председник Извршног одбора Главног одбора Владан Заграђанин, потпредседници Ђорђе Чабаркапа, Александра Ђанковић и Слободан Милошевић, и и већина чланова Извршног одбора Главног одбора СПС.

Међу уваженимгостима, данас се војвођанским социјалистима придружио потпредседник Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, као и традиционални коалициони партнери из Јединствене Србије.

Обраћајући се присутнима градоначелник Новог Сада Милош Вучевић пренео је поздраве председника Александра Вучића и изразио захвалност за све оно што СПС и СНС раде заједно. „То су озбиљни државни задаци и није лако, али смо поносни на наше партнерство. Зато нико од нас нема право, нити мандат да квари однос који су међусобно изградили Александар Вучић и Ивица Дачић. То мора да буде спроведено и на локалном нивоу“, рекао је Вучевић и на крају духовито додао: „Види се да је СПС партија са дугогодишњим искуством и да сви могу понешто од вас да науче. Свиђа ми се методологија гласања“. Уследио је аплауз, праћен смехом у сали, јер су социјалисти данас гласали црвеним заставицама – на једној страни писало је „ЗА“, а на другој „СПС“.

Председник Покрајинског одбора СПС у Војводини Душан Бајатовић захвалио је социјалистима, јер је управо чланство одржало партију, а потом, што није баш уобичајено за овакве скупове, говорио о економским параметрима и односима на којима ради актуелна власт у Србији, о банкарском систему, привредном расту и цени капитала. „Војводина је аутохтони менталитет по свом карактеру, по својим специфичностима и она треба да везује људе, да буде покретач развоју државе Србије. Зато ми, социјалисти, волимо да кажемо – Српска Војводина. Када је реч о нашој партији, промене које ће уследити после Десетог конгреса, неће бити епохалне, али треба нам генерацијска смена, више жена и више младих и политичка креативност и акције које су својствене левичарима“, рекао је Душан Бајатовић.

Захваљујући на поверењу свим члановима СПС у Војводини, председник Ивица Дачић је нагласио да је потребно да СПС после 28 година искуства, периода власти, краћег периода деловања у опозицији, мора да се мења. „Документа која смо усвајали на сваком нашем конгресу, брзо буду заборављена. Важно је да се речи преточе у конкретан живот. Народ интересује какви смо, да ли могу да нам верују, да не живимо прошлост, већ да будемо социјалисти у овој години; да не причамо за музеје, већ за будућност. А да то успемо морамо живети садашњост. Кадровских промена ће бити на Конгресу, зато што је неопходно да се модернизујемо, али ће то бити и Конгрес јединства, под слоганом: Ми стојимо постојано. Могу да нас оптуже за свашта, али је чињеница да никада нисмо били издајници и тако ће и остати. Морам да кажем да није било лако политички опстати у Војводини, али имамо капацитет за више и за боље у целој Србији и на томе морамо радити још више ибоље“, рекао је председник СПС Ивица Дачић.

Делегати су одлучили да о конгресним документима ставове заузме Покрајински одбор СПС у Војводини, с тим упозна делегате из Војводинеи да они припремљени оду на Десети конгрес.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ПО СПС У ВОЈВОДИНИ