Покрајински одбор СПС Војводина
Душан Бајатовић: Војводина је део Србије

Душан Бајатовић: Војводина је део Србије

20/03/2019
Скупштина Србије је на седници 20. марта, а на предлог ЛСВ дебатовала о Предлогу закона о финансирању Војводине и Предлогу резолуције о Војводини. Влада Србије одбила је ове предлоге, а надлежни одбор оценио и да резолуција о Покрајини није у складу са Уставом. Без обзира на то, посланици у Народној скупштини Србије прихватили да о овој тачки дневног реда разговарају.
Шеф војвођанских социјалиста Душан Бајатовић захвалио је парламентарној већини због тога што је на дневни ред дошло финансирање Војводине, иако неће бити сада решено на предложени начин.

Подсетио је на то да, без обзира на то ко је био на власти, посланици из Војводине нису успели да се усагласе о три ствари – о пренетим надлежностима, имовини и о финансирању АПВ.

Војводина је део Србије и може постојати само на њеном уставу. Ако сам ишта добро чуо, то је да сепаратистички пројекти „Војводина република” немају шансе, не зато што то ви нећете, већ зато што не могу да опстану – истакао је Бајатовић. Поводом залагања ЛСВ-а за већа овлашћења средњег нивоа власти, упозорио је на то да „није зрело да причамо о аутономијама по Србији, док она економски не ојача, док не завршимо отворено српско национално питање, где говорим о републици Српској и ситуацији око Косова”.

Нема потребе да неко сада у Војводини, због неколико десетина хиљада бирача који радије гледају Беч него Београд, треба да има некакве друге ставове – упозорио је Бајатовић.