Покрајински одбор СПС Војводина
ДА ПОКАЖЕМО ПРИСТОЈНУ СРБИЈУ КОЈА ХОЋЕ МИР И СТАБИЛНОСТ

ДА ПОКАЖЕМО ПРИСТОЈНУ СРБИЈУ КОЈА ХОЋЕ МИР И СТАБИЛНОСТ

11/04/2019

На Тргу слободе у Новом Саду 11. априла 2019. године одржан је скуп „За будућност Србије – Стоп насиљу“. Око 35 хиљада Војвођана присуствовало је скупу, а међу њима и чланови Социјалистичке партије Србије. Они су се окупили испред Покрајинског одбора СПС и заједно са члановима из Новосадске градске организације прикључили се осталима на Тргу. Дугу колону предводио је председник ПО СПС у Војводини Душан Бајатовић и чланови руководства ПО СПС.

Председник Србије Александар Вучић је нагласио да оно што је обећано јесте и остварено и да се и даље гради поверење међу припадницима многих националних заједница које живе на простору Војводине и целе Србије, а шта је све урађено поткрепио је подацима, пре свега о инвестицијама и инфраструктурним пројектима у Зрењанину,Новом Бечеју, Кикинди, Кули, Сомбору. Има нових планова за инвестиције у Бачкој Паланци, Врбасу и Шиду. Новосађани ће добити још два поклона, како је рекао, инвестиције од по 50 милиона евра, а међу њима је један од водећих светских призвођача чоколаде, граде се путеви, брза пруга од Београда до Суботице. Гради се на сваком кораку, а 1. септембра биће десет хиљада дигиталних учиниоца у Србији, да наша деца иду у корак са светом. „Наши људи живе тешко, али побољшаће се и плате; неће бити лако, али ће бити боље. Зашто онда толико жучи? Онима који би на силу да преузму власт хоћемо да покажемо пристојну Србију. Нисмо се уплашили и нећемо да ћутимо, хоћемо и њима да помогнемо да уђу у воз модернизације Србије. Да им кажемо – немојте да рушите и уништавате! Јесам за дијалог, али не за насиље. Фашизам и насиље никада неће проћи! Лидери у Приштини исказују безобразлук и безобзирност. То што смо увек за дијалог, не значи да смо слаби. Зато је порука међународној заједници да је доста понижавања Србије, која је недвосмислено показала да је за мир и стабилност. Поштујте Србију и имаћете коректног партнера, јер језик истине и правде сви разумеју“,рекао је председник Вучић и позвао све да 19. априла дођу у Београд и покажу снагу марљивости, одговорности и озбиљности.

Поздрављајући окупљене Војвођане, први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић обратио се и са „другови и другарице“ јер, како је рекао, када смо се тако ословљавали, живели смо као господа. Пре неколико година Србија је била пред банкротом – огроман буџетски дефицит, недостатак страних инвестиција, висока стопа незапослености. У том смислу је одлука Александра Вучића да се примене оштре мере била веома храбра, заправо три корака у будућност. Шта имамо данас? Имамо стабилне јавне финансије и привредни раст, више запослених, што је гаранција за будућност. „ И као држава и као народ преживљавамо велики притисак да се одрекнемо нашег територијалног интегритета, да занемаримо сопствене националне интересе и радимо на своју штету. Тај притисак присутан је свакодневно. Ми то никада нећемо урадити! Србија је оснажила свој међународни положај и сада је земља са којом се разговара, а не тема о којој се разговара. Радићемо у том правцу и даље. Шта имамо са друге стране политичког спектра?Оне који су спремни на насиље,крађу, рушење, без чврсте политичке идеје и програма, а како недостају политичке идеје, тако су они све агресивнији. Не постоји изборни систем који њих може да доведе на власт. Немају оно најважније – подршку народа!“ – речи су Ивице Дачића.

Присутнима се први обратио домаћин, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Он је подсетио да је пре тачно седам година са овог места почела промена Србије набоље. „Оно што смо обећали Србији, Војводини и Новом Саду, то смо и урадили. Нове фабрике, нова радна места, нови мостови, инфраструктура. То је наш одговор онима који су за насиље и рушење“, рекао је градоначелник Вучевић.

О деценијској сарадњи заснованој на обостраном поштовању и стандарду држања речи говорио је председник Скупштине АПВ Иштван Пастор, захваливши председнику Србије Александру Вучићу што је увео овај стандард да и у политици договор важи. „То искуство треба неговати, то је пут који води у будућност, то је договор и сарадња на свим нивоима власти, а знамо да није увек тако било. Србија је домовина војвођанских Мађара и на то сам поносан, као и на чињеницу да су они спремни да раде за будућност и напредак своје домовине. Демократија није стицање легитимитета на улици. То не прихватамо и на то не пристајемо. Зато позивам на разум, умереност и самоконтролу“, рекао је председник Скупштине АПВ.

Председник Војвођанске владе Игор Мировић подсетио је на то што је у Војводини урађено – путеви, фабрике, ускоро брза пруга, снажнија пољопривредна газдинства, нови клинички центар, научно-технолошки парк. „Људи желе бољи живот, мир и напредак, без насиља. То може да обезбеди одговорна, успешна, јака држава и Војводина то снажно подржава, као и политику равноправности; зато политика сукоба неће проћи“, рекао је Игор Мировић.

Информативна служба ПО СПС