Покрајински одбор СПС Војводина
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ „ОЛУЈЕ“

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ГОДИШЊИЦЕ „ОЛУЈЕ“

04/08/2019

Код манастира Крушедол синоћ је одржан парастос и сећање на страдале и протеране Србе у „Олуји“ - војној акцији Хрватске 1995. године.

У тој акцији 250 хиљада је протерано са вековних огњишта, 1084 је убијено, а 777 Срба се воде као нестали.

Као и претходних година, чланови Социјалистичке партије Србије придружили су се грађанима, а било их је више десетина хиљада синоћ.

У присуству државног врха Републике Српске и Републике Србије парастос је служио Патријарх српски Иринеј. Он је у обраћању присутнима рекао да је овај дан дан сећања на бројне невине жртве које су део српског народа. „Ово је страдање било планирано од врха тадашње државе Хрватске, а циљ је био да се тај крај ослободи присуства српског народа који је тамо вековима живео. То страдање равно је страдању нашег народа у Другом светском рату. Страдала су деца, најневинији и најнемоћнији део нашег народа, жене и стари. Дуго смо очекивали речи осуде овог злочина од оних који су најодговорнији, а то је Католичка црква. Они ћуте и после 24 године, а то ћутање оснажило је оне који су зло нанели. Тако су два угледна бискупа данас служила мису на Косову, на рушевинама Српске православне цркве. О овом догађају Српска православна црква обратиће се поглавару Римокатоличке цркве. Зло, нажалост, није умрло. То је на трагедију целог хришћанства. Наш је хришћански задатак да опростимо када потомци злочинаца признају злочин и жртве, али да не заборавимо никада ни ми, ни наши потомци овај дан и шта се тада догодило“, рекао је Патријарх Иринеј.

У име прогнаних говорила је Милица Јурић. Дошла је са непуних пет година из личког села и како је у својој потресној причи истакла, имала је среће, јер су њени родитељи преживели. „Лику носимо у срцу, а у Србији смо нашли нови дом, слободу и породично гнездо. Њој ћемо оставити и своје потомке“, рекла је она.

Милорад Додик, српски члан Председништва Босне и Херцеговине је истакао да се пре 24 године десио завршни чин – да оду Срби из Хрватске. Ову војну операцију помогле су западне силе. „Нешто смо научили: тамо где немамо слободу, немамо државу. У војној операцији „Олуја“ прогнано је 250 хиљада Срба из Лике, Далмације, Баније, са Кордуна. Једини излаз је била Република Српска и Србија. Зато је важно да се не делимо на избеглице и оне друге. Доста нас деле други, већ да се окупимо и саберемо. Срби имају две државе – Републику Српску и Србију, свидело се то некоме, или не. Србија је за све Србе, ма где да они живе, место у које смо загледани. Зато српски национални, народни идентитет мора да се сачува“, рекао је Додик.

Обраћајући се присутнима председник Србије Александар Вучић је најпре захвалио представницима Срба из Црне Горе, Словеније, Северне Македоније и члановима Српског националног вијећа из Хрватске које је предводио Милорад Пуповац што су дошли да данас заједно одају пошту страдалима у „Олуји“.

„Данас је 4. август, ужасан дан за сваког Србина ма где на планети да живи. Рекао сам ово јер као што видите данас у обележавању овог дана можемо сви да будемо уједињени; не мислимо увек исто, али данас су Срби , ма где да живе, апсолутно уједињени и знају шта им је чинити у будућности. Отишли су Срби и то је велика туга и мука за сваког Србина. Је ли Хрватска данас срећнија, успешнија и богатија због тога? Морам да вас разочарам, све вас који величате и радујете се српским сузама – нису Срби нестали. Није Србија нестала! Наш је здатак да имамо најбоље односе са српским представницима ма где они били. Наша је обавеза да ујединимо народ и да економски ојачамо, да ћирилицом пишемо, да чувамо своју веру, обичаје и традицију. Наша је обавеза да говоримо у име страдалих, да поштујемо туђе жртве, али да не дозволимо да се ниподаштавају наше жртве. Из сопствених грешака морамо да учимо. Следеће године на овај дан одржаћемо највећи скуп, у Београду, на Тргу Републике. Да покажемо достојанство, понос и своју српску душу. Хвала вам, Крајишници што вредно радите и доприносите да Србија постаје економски све снажнија и нека овде буду ваши нови корени које нико никада неће ишчупати“, рекао је председник Вучић.