Покрајински одбор СПС Војводина
И СРБИ И АНТИФАШИСТИ! -  И СРБИ И ГРАЂАНИ!

И СРБИ И АНТИФАШИСТИ! - И СРБИ И ГРАЂАНИ!

29/11/2019

„Треба да будемо и Срби и антифашисти! Тамо где недостаје правде, треба да будемо левичари, јер нема разлога да се историјски стидимо свега оног доброг – и социјалне правде и правде. Коначно, где то левичари нису били патриоте, у којим то редовима, у којим то борбама, у којим то судњим данима за овај народ и за унапређење онога што смо звали радничким правима, а данас злоупотребљено зову људским правима, левичари нису поштено учествовали? Позивам вас да то запамтимо: и Срби и грађани, и Срби и левичари; Срби су били и левичари и антифашисти и тога не треба да се стидимо. Цела Европа мора бити антифашистичка. Дан Европе је 9.мај, дан када је побеђен фашизам.“ Ово је на данашњем скупу социјалиста на Тргу слободе рекао председник Покрајинског одбора Социјалистичке партије Србије у Војводини и народни посланикДушан Бајатовић.

Он је подсетио присутне на 29. новембар, официјелно заборављен празник, истакавши да су се социјалисти окупили да одају почаст Светозару Милетићу, борцу за права Срба у Аустроугарској, у тадашњим историјским приликама, али и да се сете антифашистичке традиције. Недавно је у државној организацији обележена и 101 година присаједињења Војводине Србији, а то је један од најважнијих националних догађаја за народ српски. „Политика Светозара Милетића стаје суштински у ове речи: И Срби и грађани. Треба да погледамо шта се данас дешава, после свега што се нашем народу десило на крају 20.и почетком 21. века, кад нам се угрожава идентитет, кад нам се и данас распрачава земља, кад нам бране ћирилицу. Исто важи оно што је говорио Светозар Милетић – „и Срби и грађани“ – само се сада за то боримо, нажалост и у Црној Гори, на Косову, у Македонији. То показује колико је важно да национална политика и политичка елита која води националну политику имају континуитет кад су у питању национални интереси“, рекао је Душан Бајатовић и додао – „Почели смо са много више поштовања, са много више храбрости, са много више споменика и простора у уџбеницима да говоримо и о косовским јунацима и о нашим јунацима из Првог и Другог српског устанка, о херојима у Балканским ратовима, о несаломивим јунацима Првог светског рата. То су преци који су нам донели слободу. Некако нам се изгубио Други светски рат, а ми, Срби, ако бих покушао да у политичком смислу имитирам ово што је Светозар Милетић говорио, ми смо били и Срби и антифашисти! И партизани су углавном били Срби и антифашисти! То је наша кључна порука данас. Нажалост, та боја, некад на заставама, некад у крви, и на Косову и у српским устанцима и у Балканским ратовима, али и у борби радника за радничка права, и у борби против фашизма, била је црвена“!

„Зато, другови и другарице – до победе! Да Србија буде слободна, да буде развијена, да се успостави национално јединство и да сви учествујемо у томе“, рекао је на крају данашњег окупљања председник ПО СПС у Војводини Душан Бајатовић и уз напомену да „црвени не треба да ћуте, да не буде да немају идентитет и интегритет“запевао партизанску песму „По шумама и горама“ а сви присутни певали су заједно са њим.

Нови Сад, 29.11.2019.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ПО СПС