С А О П Ш Т Е Њ Е
13.06.2020


 Форум жена у Војводини данас је на Тргу слободе започео прикупљање потписа за што хитније усвајање Закона о социјалном предузетништву у Народној скупштини Републике Србије.

На овај Закон који је ушао у процедуру, чека се већ две године и зато петицијом Форум жена тражи његово усвајање одмах по конституисању новог сазива Народне скупштине.

Социјално предузетништво је пословање које има јасну друштвену мисију – да смањи незапосленост, а то значи и сиромаштво, посебно у оним друштвеним групама које су данас маргинализоване – млади до 30 година који немају квалификацију, млади који имају статус деце палих бораца, млади без родитељског старања, они који су некада радили па постали вишак, они који годинама немају посао, жртве породичног насиља, у највећем броју случајева то су жене. И у категорији жртава трговином људима, међу злостављанима, најчешће су жене. Овај Закон помогао би и самохраним родитељима оних породица у којима нико није запослен, као и особама с инвалидитетом, Ромима.

„Покренуле смо петицију за усвајање Закона о социјалном предузетништву, јер су то основне идеје Социјалистичке партије Србије – слобода, једнакост, социјална правда, солидарност“, рекла је председница Форума жена у Војводини Александра Ђанковић.

Ову иницијативу подржале су и чланице новосадског Форума жена, председница доц. др Милка Лукић Шаркановић и кандидаткиња за одборницу у Градској скупштини Данијела Малетић. „Идеју смо добиле, јер сматрамо да је то прави начин да урадимо бар мали део онога по чему су социјалисти познати.Планирамо да ову акцију проширимо и на друге градове уСрбији. Што нас је више, већа је вероватноћа да успемо и да буде баш како смо на позиву написале – да сви дамо наду за социјалну правду“, рекла је Данијела Малетић

„Хвала нашим другарицама из Новог Сада што су се укључиле овако брзо и дале добре предлоге. За нас је право на рад природно право. Само човек који ради и зарађује осећа да је користан друштву, да је равноправан члан заједнице, онда је слободан. Ово је почетак, надамо се добром одзиву Новосађана, као и у свим градовима широм Србије, јер усвајање овог Закона јесте победа – победа за бољи живот малог човека, заборављеног и остављеног у време транзиције коју смо прошли. Управо на то, поред других важних ствари, мислимо ми у СПС-у када кажемо – ДО ПОБЕДЕ!“, нагласила је председница ФОЖ у Војводини Александра Ђанковић.

У Новом Саду, 13. јуна 2020. године

Покрајински одбор Социјалистичке партије Србије у Војводини
Модене 5
21101 Нови Сад, Србија
Телефон: +381 21 557 034
Факс: +381 21 557 048
kancelarija@pospsvojvodina.org