Mobirise
Потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић на Међународној стручној конференцији Бизнис на штиклама
15.06.2021

У свом говору потпредседник Ћурчић осврнуо се на тренутно стање и планове за будући период, нагласио посвећеност Владе аутономне Покрајине Војводине и Савета за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Војводине у области женског предузетништва.
Данас имамо прилику да разговарамо о нашим постигнућима, али и ономе што остаје да се уради, на начин да жене предузетнице, власнице или сувласнице привредних друштава у износу већем од 51 % могу да уживају своја права и слободе, односно да држава може да одговори на њихова очекивања и захтеве.
У многим областима можемо бити поносни на оно што смо постигли. Влада Републике Србије не само како Европска агенда налаже , улаже доста напора да жене имају посебно место а најбољи показатељ јесте број жена у извршној и законодавној власти Републике Србије. Такође, влада аутономне Покрајине Војводине кроз Секретеријат за привреду и туризам је у 2019. години први пут уведела посебну буџетску линију за женско предузетништво и определила приближно 24,5 милиона динара за 127 корисница , у 2020. години тај износ је био око 22,3 милиона динара за 114 корисница , 52% је утрошено на куповину машина или опреме, 31 % на куповину рачунара , 13% за услуге и само 4% на набавку софтвера. Већина корисница чак 85% су биле предузетнице , док су власнице или сувласнице привредних друштава чиниле 15%.
Савет за координацију и праћење активности у области економског развоја на територији АП Војводине на чијем сам челу има веома озбиљан задатак , а то је да уочи проблеме и потребе сваке жене предузетнице на територији АП Војводине и снажном заједничком подршком допринесе бољем положају жена у бизнису.
За почетак планирамо да направимо обједињену базу жена у бизнису , спроведемо једно опширно истраживање, које ће нас усмерити у којим сегментима је потребно помоћи и шта је то што би дало најбољи резултат.
Израдили смо и документ којим смо сагледали преглед и анализу тренутног стања, дефинисали циљеве развоја и утврдили предлог мера за унапређење економског развоја Аутономне покрајине Војводине у периоду од 2021 до 2027. године. по питању женског предузетништва. Документ ће бити званично усвојен до краја месеца, а представници Бизниса на штиклама имали су прилику да дају своје мишљење о документу и на томе им се захваљујем.
Потребно је посветити више пажње свим улогама у којима се жене у савременом друштву налазе и осврнути се на чињеницу да жена данас задржава традиционалну улогу и обавезе, док у исто време преузима и оне нове улоге које савремена друштва од ње налажу.
Веома значајну улогу имају медији у перцепцији жена и неопходно је да жене постану видљиве у јавном простору и то у свим друштвеним улогама.
Жене је потребно представљати у складу са сложеношћу улога у којима се налазе и тиме се морамо више бавити.
Даме имају посебно место у нашем друштву због своје
преданости послу, породици. Ми смо веома свесни да жене које се баве бизнисом морају бити заштићене од занемаривања и од злоупотребе. Зато смо ту да обезбедимо друштво у коме ће бизнис на штиклама моћи да достигне свој пуни потенцијал.
То захтева конкретне мере како би се осигурало да обезбедимо
поштовање основних људских права, што је у нашем заједничком интересу и наш заједнички циљ. Јер бизнис на штиклама не заслужују ништа мање навео је потпредседник Покрајинске владе Бранко Ћурчић. 

Покрајински одбор Социјалистичке партије Србије у Војводини
Модене 5
21101 Нови Сад, Србија
Телефон: +381 21 557 034
Факс: +381 21 557 048
kancelarija@pospsvojvodina.org


    No Code Website Builder