Mobirise
Реакције на иницијативу да се „Војвођанин“ уведе као национална припадност
02.09.2021

Бајатовић: Некоме је потребан политички рокенрол
На иницијативу лигаша и Војвођанске партије реаговао је и шеф војвођанских социјалиста Душан Бајатовић. Он каже за “Дневник” да је Војвођанин/Војвођанка географски појам И да Срби воле да се идентификују по географским појмовима: Херцеговац, Босанац, Славонац, чак и Црногорац.
Ако је слобода мисли или последица бомбардовања ради увођења демократије - никад никоме добро донело није - онда би то била некаква нација војвођанера. Дакле, не Војвођанин, него војвођанер – наводи Бајатовић. - Које то историјско питање решава, културно, ментално, коју традицију описује? У Војводини се Мађари изјашњавају као Мађари, Словаци као Словаци,… и свих осталих 37 националних заједница по ономе што јесу. Само Срби би требало да се изјасне као војвођанери. Таквих Срба нема много, али за политички рокенрол некоме овде или из туђине, довољно.
Чанак политички потрошен
Бајатовић наводи и да разуме зашто, “иако политички потрошен, Ненад Чанак може да има регионалну турнеју где га примају на инкриминисаним дворовима исте такве личности, јер он и њему слични исто мисле Србији,” али да не разуме зашто се једној “неутемељеној бесперспективној политичкој идеји даје толико микрофона и страница у Србији?
Срби, а и Србија, имају много значајнија економска и национална питања отворена, од једне петоколонашке идеје о нацији војвођанера. Ватра се не гаси бензином! Ово кукавичје јаје треба поразити презиром, не само према идеји, него и према онима који је заговарају – наводи шеф војвођанских социјалиста Душан Бајатовић.
Каже и да су се у Југославији практично само Срби изјашњавали као Југословени.
- Последице видимо. Босанац? Данас знамо да је то погрешно. Да бисте постали војвођанер не постоји ни религијска основа. Ни језик, ни писмо. А шта се онда хоће? – пита Бајатовић. - Уставни суд је јасно рекао, када је оцењивао Статут АПВ, да не постоји основ да је донесен на основу права грађанки и грађана Војводине и поништио све одредбе које су поништавале Србију, чији је српска Војводина северни део. Дакле, може аутономија по Уставу Србије и у Србији. Очито, неко хоће да се Србији направи још један национални проблем осим Косова и ситуације коју имамо са Републиком Српском. Антибирократска револуција је то питање решила 1988. године; аутономаши су отишли у историју, а Војводина је поносни север Србије.

Извор: Дневник, 02.09.2021.

Покрајински одбор Социјалистичке партије Србије у Војводини
Модене 5
21101 Нови Сад, Србија
Телефон: +381 21 557 034
Факс: +381 21 557 048
kancelarija@pospsvojvodina.org


    AI Website Maker