Mobirise
ВИШЕ ЖЕНА У ПАРЛАМЕНТУ ЗНАК ДА ЈЕ ВОЈВОДИНА НА ДОБРОМ ПУТУ
26.08.2020


Александра Ђанковић, чланица Социјалистичке партије Србије и посланичке групе „Социјалистичка партија Србије-Јединствена Србија“ у Скупштини Војводине, изабрана је за потпредседницу парламента на првој седници новог сазива 1. jула. По звању је мастер економиста, мастер студије је завршила 2015. на новосадском одељењу Економског факултета у Суботици, смер финансије, банкарство и осигурање. Запослена је у кабинету генералног директора „Србијагаса“ и ангажована на пројекту изградње гасовода „Турски ток“ као руководилац у служби финансија. Александра Ђанковић је у прошлом сазиву парламента такође била једна од потпредседница Скупштине Војводине, тада са 28 година најмлађа међу њима. Често је излазила за скупштинску говорницу, узимала је учешће у дискусији о свим економским темама које су биле на дневном реду. Живи и ради у Новом Саду.

-Да ли сте очекивали да ћете поново бити изабрани за потпредседницу Скупштине Војводине?

-У прошлом сазиву сам имала част и одговорност да будем најмлађа потпредседница Скупштине, а у овом новом су сви потпредседници Скупштине млади; то је новина у односу на све раније сазиве парламента. Кроз цео прошли мандат сам се трудила да свој посао обављам савесно и да оправдам поверење које ми је указано. Када су ови избори завршени, у СПС-у је био договор да ме поново кандидују за потпредседника покрајинског парламента. Посебно ми је драго што сам поново на тој функцији и трудићу се да оправдам указано поверење.

-С обзиром на то да вам је то други мандат, има ли нешто што сматрате да би требало променити у начину рада Скупштине у односу на претходни сазив?

-Сваки нови скупштински сазив је прича за себе, има неке своје специфичности. За овај сазив је карактеристично не само то што су сви потпредседници млади, него и то да сада имамо највећи број жена у парламенту. На овим изборима жене су први пут добиле већи простор и заузимале су 40 одсто на изборним листама и на републичком нивоу, и на покрајинском, и на локалном. Верујем да ће жене значајније преузимати и одговорне државне послове. То ће свакако обележити овај сазив и сматрам да ће бити занимљиво пратити рад парламента. Што се тиче начина рада парламента, подсетила бих на то да је у прошлом сазиву Пословник који уређује рад парламента претрпео одређене измене. Тај процес је трајао неколико месеци и у посао су биле укључене све посланичке групе, тако да су представници и владајуће коалиције и опозиције имали прилику да изнесу своје примедбе у односу на дотадашњи начин рада Скупштине у циљу будућег ефикаснијег рада. Успели смо да постигнемо договор, усвојили смо нови Пословник који је ступио на снагу 1. јануара 2019. године. Тако да верујем да смо тада успели да коригујемо све што је било потребно у начину рада парламента, али, како сам навела, сваки скупштински сазив има своје специфичности и верујем да ћемо, ако буде потребно, начин рада прилагодити тим променама.

-Којим темама ће се највише бавити СПС у новом сазиву војвођанског парламента?

-СПС је 30 година на политичкој сцени Србије и могу слободно да кажем да важимо за стабилну државотворну партију, спремни да одговоримо на све теме и изазове. Ниједна тема нам није страна, ни здравство, ни пољопривреда, ни привреда, дакле, спремни смо да одговарамо на сва важна питања и дамо допринос за њихово решавање.

-Какав је ваш став у односу на развој Војводине, да ли новац који се издваја из републичке касе за Војводину, обезбеђује њен равномеран развој?

-Однос Републике према Покрајини не можемо посматрати само кроз проценте и бројеве. Много битнији од тога је међусобни однос чланова Покрајинске и Републичке владе који је успостављен у претходном четворогодишњем периоду. Подсетићу на то да смо у том раздобљу први пут у Новом Саду имали прилику да видимо одржавање заједничке седнице двеју влада. Та сарадња је заиста на завидном нивоу и, после дугих година, први пут се договорима и разговорима задовољава потреба грађана Војводине. Многи пројекти у Војводини су финансирани у потпуности из републичког буџета, а многи заједничким улагањем Покрајине и Републике. Обновљени су путеви, школе, железнице, болнице, домови здравља... Апсолутно сматрамо да се у претходном периоду Војводина развијала почев од свог северног дела све до јужног дела. Широм Војводине је било капиталних улагања, издвајало се из буџета не само оно што се морало него и више од тога. Дакле, Војводина јесте на добром курсу, довољно се развија. Наравно, увек може и више, али заиста се много урадило у претходном четворогодишњем периоду.

-Значи ли то да Војводини није потребан закон о финансирању?

-Доношење закона о финансирању јесте тема која је дуго отворена и надам се да ће се у наредном периоду доћи до решења. Сада тај неки јаз успевамо да премостимо, с обзиром на то да оно што је потребно Војводини добијамо из републичког буџета и све се решава договором између Републике и Покрајине јер је Покрајинска влада успела да промени ранији курс.

-Да ли сте задовољни изборним резултатом своје партије?

-Остварили смо бољи резултат у Покрајини у односу на претходне изборе и задржали смо позицију друге најјаче странке на политичкој сцени и Војводине, а сада и града Новог Сада. Задовољни смо изборним резултатом и верујем да је он резултат нашег рада у претходном периоду, када смо били део власти и у граду и у покрајини, и трудили се да одговорно управљамо ресорима који су нам били поверени. Тај рад је и препознат на изборима и Социјалистичка партија Србије је имала пораст изборног резултата, тако да сада у Покрајинској скупштини имамо 13 посланика, једног више него у прошлом сазиву, а у градској скупштини смо добили десет одборника, у прошлом сазиву смо имали седам. Заиста имамо разлога да будемо задовољни јер смо сачували и одбранили нашу позицију. Наравно, желимо да буде још боље и радићемо на томе.

Спремни смо за разговор

-Очекујете ли да ће ваша партија бити позвана у нову Покрајинску владу?

-Како ће изгледати Покрајинска влада зависи од победника избора. Социјалистичка партија Србије је свакако спремна за разговор и отворени смо за сваку врсту дијалога, али завршну реч даће СНС, странка којој су грађани на изборима указали највеће поверење.

Нови Сад, 26. август 2020. године

Извор: Дневни лист Дневник

Аутор: Ержебет Марјанов

Покрајински одбор Социјалистичке партије Србије у Војводини
Модене 5
21101 Нови Сад, Србија
Телефон: +381 21 557 034
Факс: +381 21 557 048
kancelarija@pospsvojvodina.org