Mobirise
С А О П Ш Т Е Њ Е
17.06.2020


Социјалистичка партија Србије и Демократска унија Рома потписале су данас у Новом Саду Споразум о сарадњи. У име Социјалистичке партије Србије Споразум је потписао потпредседник Главног одбора СПС и председник Покрајинског одбора СПС у Војводини Душан Бајатовић, а у име Демократске уније Рома председник Душко Јовановић.

Још 1992. године Социјалистичка партија Србије помогла је у остваривању значајних колективних права Рома. Тако је почела да ради редакција на ромском језику РТВ, што је било важно за даљу инклузију, а 1996. године у основним школама најпре у Војводини, а потом и у Србији постоји предмет „ромски језик и елементи националне културе“, прво као факултативни, а онда као изборни предмет.

„У тим тешким временима постојала је јака политичка воља да се нешто учини за побољшање положаја Рома, да се смањи неједнакост. Због тога што од деведесетих година до данас Социјалистичка партија Србије истрајава на социјалној једнакости и правди, одлучили смо да нашу сарадњу формализујемо и дамо подршку Социјалистичкој партији Србије на овим изборима. Од када смо се и политички организовали у оквиру Демократске уније Рома, међу нашим члановима има и припадника других националних заједница, као и Срба.Данас су међу нама млади и образовани људи и зато желимо заједно са СПС-ом да се боримо за боље услове живота Рома – да свако ромско дете које иде у основну школу добије уџбенике, школски прибор и ужину, а они који упишу средњу школу и факултет да добију бесплатан смештај. Врло је важно да ти млади људи који су стекли дипломе, добију посао, неки и у државним институцијама које се овим питањима баве“, рекао је председник Демократске уније Рома Душко Јовановић и додао: „Демократска унија Рома спремна је да буде равноправан партнер са СПС-ому решавању ових питања и зато позивам све наше чланове и присталице да на изборима гласају за број 2 , јер тако гласају и за себе“.

„Неспорно је да Ромској заједници треба равноправан социјални лифт, да тако кажем, а то значи могућност да се школују и да држава то помогне. То подразумева и образовање и запошљавање и здравствено осигурање, бригу о деци. Нашли смо добру подлогу за сарадњу, јер се за то залаже Социјалистичка партија Србије од када постоји – за равноправност, свима доступно школовање и лечење, право на рад и пристојну зараду. Није довољно да се о неким од ових питања старају центри за социјални рад. Права је помоћ ако им дамо могућност да постану економски самостални и равноправни чланови нашег друштва. Иначе, наша сарадња са Демократском унијом Рома траје годинама и сада смо одлучили да је коначно и формализујемо. Да је мање обавеза ових дана, потпис на овај Споразум ставио би председник Социјалистичке партије Србије, Ивица Дачић“, рекао је потпредседник Главног одбора СПС, Душан Бајатовић.

У Новом Саду, 31. јула 2020. године

Информативна служба ПО СПС у Војводини

Mobirise

Покрајински одбор Социјалистичке партије Србије у Војводини
Модене 5
21101 Нови Сад, Србија
Телефон: +381 21 557 034
Факс: +381 21 557 048
kancelarija@pospsvojvodina.org


    No Code Website Builder